A Nissan Sentra Forum banner

1 - 20 of 98 Posts

·
Registered
Joined
·
1,736 Posts
Discussion Starter #1
Fuel pump primes
Just put in new cam / crank sensors
And put in a new battery today


Car wouldn't start this morning. Drove it all day Saturday no problem

Now it just cranks all day. Fuel pump is fairly new and primes as normal

Any thoughts. Plugs don't look fouled but I swapped them anyway
 

·
Registered
Joined
·
1,736 Posts
Discussion Starter #2
Bump. Just swapped my fuel pump with my roomates 04

Also just checked all fuses

Nothing different


I'm not sure if my injectors are firing at thia point.
 

·
Registered
Joined
·
1,826 Posts
Bump. Just swapped my fuel pump with my roomates 04

Also just checked all fuses

Nothing different


I'm not sure if my injectors are firing at thia point.
does it feel like its cranking weak??
 

·
Registered
Joined
·
1,736 Posts
Discussion Starter #4
Slightly


Here's an update. Ecm relay stopped turning on. I swapped it with another but no luck

My safc also stopped. Are there fuses for thw ecu. Could I have possibly fried one
 

·
Registered
Joined
·
1,826 Posts
Ahh... Way above my level buddy
 

·
Registered
Joined
·
1,736 Posts
Discussion Starter #6
Ecm gets power
Replaced relay
Everything turns on but no spark when cranking. I'm throwing a cam sensor code that I thibk is from a corroded connector. I have re wired it but the code still keepancoming up along with p1111
 
  • Like
Reactions: 02specv89

·
Moderator
Joined
·
6,760 Posts
Turn the key to the "on" position, see if you have power coming out of the cam sensor connector on the red/green wire. Check if you have power on the red wire on the CVTC solenoid. The only thing that is common to the cam sensor and CVTC solenoid is the ECM relay and fuse#36 under the hood. Turn the key off, check continuity to ground on the Cam sensor plug (black). Check continuity from the green wire (ivt solenoid) to pin #107 on the ecu.

The only thing that bothers me is that you're saying that the ECU has power. If it does, then that fuse#36 should work because that's what's giving the ECM relay power to turn on the power for the ECU.
 

·
Registered
Joined
·
1,736 Posts
Discussion Starter #8
Yeah the eccs fuse
I popped it yesterday and put in a new one



Currently my cam sensor has a homemade harness so I'm teying to figure out if the wires are correct


Black wire
Red wire
Red with green stripe. Not sure where they correapond to the sensor
 

·
Registered
Joined
·
1,736 Posts
Discussion Starter #10
Awesome I will correct this and update
 

·
Registered
Joined
·
1,736 Posts
Discussion Starter #11
Forward in realtion to the car?
 

·
Registered
Joined
·
102 Posts
Timing chain stretched? Put #1 on tdc, pull the cam sensor out and look at the marks on the camshaft. They should be flat. Seen this happen a few times.
 

·
Registered
Joined
·
1,736 Posts
Discussion Starter #14
Cam sensor has voltage
Vtc does not

About to set at tdc
 

·
Registered
Joined
·
1,736 Posts
Discussion Starter #15
Timing is good

Also I'm getting no rpm reading while cranking. Is this normal
 

·
Registered
Joined
·
1,736 Posts
Discussion Starter #16
Just tested the vtc solenoid. Seems tonwork with 12v. Only code right now is p1111. I don't see that making a no start
 

·
Moderator
Joined
·
6,760 Posts
So the cam sensor is now ok? So you confirmed no spark right? Check and see if you have power to the ignition coils. Also check while somebody is cranking to see if you have voltage out of the ignition signal from the ECU.
 

·
Registered
Joined
·
1,736 Posts
Discussion Starter #18
Will ignition coils get power witg key on or only while cranking
 

·
Registered
Joined
·
266 Posts
No cranking rpm indicates a crank sensor. Do you have access to a scanner? Id ike to know what it sees for rpm while cranking.
Im assuming u cleared the codes after fixing wiring. And it is still throwing that code...
Basics. Fuel , spark, air....
Test fuel pressure koeo. See if within spec.
If yes look at injectors.
Spark...tech you can rig up a jig to test this.. But a low amp current probe is best/easiest.
If you have spark...and plugs are good...check ...you do have gas right?
Normally id say check maf...then timing. Let me know what you find
Compression test comming up...lol
Hopefully not
 

·
Registered
Joined
·
1,736 Posts
Discussion Starter #20
I don't seem to get any voltage read at all from the coil

I used a dmm lead to probe.
 
1 - 20 of 98 Posts
Top